Synopsis

Everybody has a plan until they get punched in the face – Mike Tyson

Met de ambitie om de de beste van de wereld te worden, neemt bokster Diana Prazak de uitdaging aan van ‘s werelds nummer  één  en WBC Super Feather  Weight World Champion, Frida Wallberg: een titelgevecht in Frida’s geboorteplaats Stockholm. 

Ze zijn allebei vechtsters van wereldklasse, maar ook elkaars tegenpolen. Frida, met een lange carrière in het amateurboksen en ongeslagen in haar professionele loopbaan, is een knappe blondine die zeer populair is en veel aandacht krijgt van de media en sponsors.  Diana is gewoon zichzelf, een echte Australische, haar enige motivatie is haar passie voor boksen waar ze vijf jaar geleden mee begon.  

In de aanloop naar het gevecht coacht Lucia Rijker, zelf zesvoudig wereldkampioene, Diana gedurende zes weken met een trainingsprogramma waarin ze fysiek en mentaal wordt voorbereid op één van de zwaarste gevechten ooit. In Los Angeles werken ze hard aan knock-out technieken, conditietraining en zorgen ze dat Diana op gewicht komt. Lucia voegt regelmatig chantsessies toe aan Diana’s intensieve schema om haar over haar grootste en verlammende angst heen te helpen: verliezen.   

Als het zover is vertrekken ze samen naar Stockholm, waar ze geconfronteerd worden met de knappe Frida, de glamour rond haar en haar entourage en de grote groep fans. Maar dan krijgt het meedogenloze gevecht een dramatisch wending. Is dit waar Diana het allemaal voor deed?

Filmmaakster Marieke Niestadt legt met haar camera de strijd tegen kilo’s, angst en onzekerheid vast. De innerlijke strijd, de emoties en de relatie tussen trainer en coach vormen het decor. Het is een meeslepend drama dat niet alleen prachtig is gefilmd maar ook indrukwekkend is gemonteerd. Marieke werd met haar camera en aanwezigheid een van het team en haar beelden laten de echte emoties zien van twee vrouwen op weg naar een onbestemde toekomst.

BITTERSWEET geeft ons een unieke kijk in de wereld van het vrouwenboksen. Met aan de ene kant glitter en glamour en aan de andere kant het keiharde bestaan, de gepassioneerde trainingen en de gruwelijke gevolgen…

 

Lucia & Diana

1.68 m junior weltergewicht Lucia Rijker uit Nederland, nu woonachtig in Los Angeles, Californië, is waarschijnlijk pound-for-pound de gevaarlijkste vechtster ter wereld. Men noemt haar wel  ‘De Gevaarlijkste Vrouw ter Wereld’, ‘Queen of Lightning’, ‘Lady Ali’, en ‘The Dutch Destroyer’.  Lucia werd ook bekend als Billie the Blue Bear in de film ‘Million Dollar Baby’ van Clint Eastwood.

Regisseuse

Marieke Niestadt werkte als internationaal fotomodel en televisiepresentatrice toen ze besloot dat ze liever achter de camera wilde staan. Marieke is een zelf-regisserende cameravrouw. Met haar open en uitnodigende houding kan ze mensen kan vastleggen zoals ze zijn, van dichtbij en persoonlijk. Misschien is haar grootste kwaliteit wel dat ze het echte verhaal kan vastleggen; wanneer het gebeurt, waar het gebeurt.

 

Recensies

Parool **** 4 sterren
Kop: Samen trainen en matra’s zingen voor de bokswedstrijd
Quote: “Bittersweet lijkt aanvankelijk een conventionele sportdocumentaire te worden (…) maar deelt aan het einde een knock-out uit, die de kijker onmogelijk kon zien aankomen.”